Snacken op locatie
Friet-uurtje
Een Patatje? En een Patatje met ?? Of een Frietje met ???
Wat is er allemaal voor friet? Of is het nou patat?
En wat is nou precies wat? Friet-uurtje wijst de weg.
Hier onder de diverse soorten, en hun benamingen:
Wat is nou precies "verse patat" ?
Verse patat wordt gemaakt van verse speciale patat-aardappelen welke zorgvuldig geschild en gepit worden dan gewassen en vervolgens in de hakmachine op de juiste maat gesneden daarna worden ze ter plaatse in schone argide olie in de juiste tijd en op de juiste temperatuur voorgebakken, vervolgens uitgelegd en dan weer op de juiste temperatuur en tijd afgebakken dan droog geschud en ja ,pas dan worden ze eindelijk geschept in een mooie originele puntzak. U ziet dit is natuurlijk wel wat anders als de voorgebakken fabrieks patat.
Die kan ook lekker zijn maar er gaat natuurlijk niet boven de verse patat van het Friet-uurtje. Wij (W)eten het zeker U proeft het verschil . Eet smakelijk !!!
Raspatat
Raspatat is een Groninger soort patat uit geperste aardappelpuree.
Het is ontstaan in de Rixona fabriek in de Groningse plaats Warffum.
Tegenwoordig wordt de patat in Venlo geproduceerd.
Steppegras
Steppegras is een zeer dunne friet, vandaar dat de naam afgeleid is van gras.
De friet wordt als een hoopje bovenop een met steppegrassaus (een soort Provençaalse saus) overgoten stuk vlees geserveerd. Dit gerecht is gepatenteerd door Jean Ceustermans, restauranthouder in Leopoldsburg.
Frietstro of stro-aardappelen
Frietstro is ook een zeer dunne friet van 1,5 mm dik en wordt in één keer gebakken zoals de Franse 'pommes allumettes'.
Friet met bijgerechten en sauzen
Eten de Britten hun friet veelal met azijn of met ketchup en kennen Amerikanen vrijwel niets anders dan ketchup om de frieten in te dopen, in de Lage Landen is er een ware frietsaus-cultuur.
Friet met sauzen in Nederland
Friet wordt vaak gegeten als snack in bepaalde combinaties met sauzen. Deze samenstellingen hebben soms kleurrijke namen, die vaak sterk regionaal bepaald en bekend zijn. In Vlaanderen worden frieten meestal besteld als "een pakje met x" of "een grote/kleine (friet) met x", in Nederland zijn combinaties van sauzen vaak (regionaal) bekend onder specifieke benamingen:
Friet met
Friet met is friet met mayonaise. In Nederland serveren de meeste snackbars tegenwoordig fritessaus, omdat dat goedkoper is (gezien het minder olie bevat) en de emulsie langer houdt op de warme frieten. Dit wordt door de meeste klanten niet als problematisch ervaren, ook omdat fritessaus als minder ongezond wordt beschouwd door het lagere vetgehalte.
Ondanks de duidelijke smaakverschillen worden in de meeste (Nederlandse) snackbars 'mayonaise' en 'fritessaus' vaak als synoniem gezien. In België echter blijft het gebruik van mayonaise onaangetast.
Friet speciaal
Friet speciaal is friet met mayonaise, (curry)ketchup en uien.
In Nederland wordt de curry soms vervangen door tomatenketchup maar meestal kan er gekozen worden tussen beide soorten. De term friet speciaal is ook in België bekend.
Friet met satésaus
Friet met satésaus is friet met pindasaus (ook wel bekend als satésaus).
Dit wordt in de volksmond ook wel aangeduid met friet saté of patatje pinda.
Patatje Pinda
Een patat met pindasaus.
Patatje halfom
Patatje halfom is friet met piccalilly en mayonaise. Deze combinatie van sauzen is over het algemeen niet erg bekend onder de naam "halfom". Deze term wordt wel erkend in Zuid-Holland en het westen van Noord-Brabant, maar dat verschilt van plaats tot plaats.
Patatje flip
Patat flip is friet met pindasaus en mayonaise,
met uitjes wordt het in de meeste regio's een patatje oorlog genoemd.
Patatje oorlog
Patatje oorlog verschilt per regio, kan zijn:
• a) friet met pindasaus en mayonaise, naar keuze nog aangevuld met rauwe (gesnipperde) uitjes.
• b) friet met mayonaise, ketchup, currysaus, pindasaus en uien.
• c) friet met mayonaise, pindasaus, currysaus en rauwe (gesnipperde) uitjes, maar zonder ketchup.
In België is een "Friet oorlog" friet met stoofvleessaus, mayonaise en ketchup.
De toevoeging oorlog is een verwijzing naar het slordige toevoegen van de ingrediënten,
alsof het om een slagveld gaat. Ook de toevoeging van curry (in het verleden vaak ketchup)
zal in het ontstaan van de naam hebben bijgedragen en zo bezien een lugubere naam.
Er waren nog wel andere namen voor dit recept in omloop, die soms een even nare connotatie hebben, zoals het patatje overweg of patatje rotzooi. Er is getracht een minder lugubere benaming in te voeren ('frietje feest'), maar dit sloeg in het geheel niet aan.
Patatje feest
Patatje feest is een na de Tweede Golfoorlog ingevoerde politiek correcte benaming
van patatje oorlog. De gebruikelijke aanduiding is echter nog steeds patatje oorlog.
Patatje vrede
De aanstootgevende naam van het patatje oorlog heeft er bij enkele snackbars toe geleid dat zij de lokale patat oorlog omgedoopt hebben in een patatje vrede. Evenals het "Patatje feest" slaat deze kreet echter niet aan.
Patatje Peeters
Patatje Peeters is patat met ketchup en mosterd.
Het best is hiervoor een vrij scherpe Dijon mosterd te gebruiken om de zoete smaak van de tomatenketchup het hoofd te bieden. Het Patatje Peeters is ook wel bekend onder de naam "Frietje Mediterranee."
Patat Chillimayo
Patat Chillimayo is een frietje geserveerd met een saus van mayonaise en chilisaus ('vlammensaus'). Deze saus kan het beste gemaakt worden met drie delen romige mayonaise en één deel chilisaus. De pittige chilisaus maakt dat de mayonaise een licht pittige en zoete smaak krijgt.
Patat Samuraia
Patat Samurai is een scherpere variant op de chillimayo.
Het frietje wordt geserveerd met een saus van mayonaise en sambal.
Andere sauzen
Andere toevoegingen die ook wel worden aangeduid als friet/patat met zijn: andalouse, tartaar, piccalilly, cocktailsaus, Joppiesaus en ketchup (curry of tomaten).
Friet met bijgerechten:
Friet Super / "Supertje"
Een supertje of friet(je) super is de naam voor een frikandel met friet die in één bakje geserveerd worden. Deze variant van het frietje is bekend in sommige delen van Noord-Brabant en Gelderland; op sommige locaties wordt de frikandel vervangen door een gehaktbal of een andere snack. Een supertje is doorgaans iets goedkoper dan een friet met een losse snack erbij.
De bekendste vorm van een supertje is het "supertje speciaal".
Rondom Tilburg, 's-Hertogenbosch en Oss krijgt men dan curry, mayonaise en uien erbij.
Deze variant heet rond Nijmegen echter gewoon "supertje". In Bergen op Zoom betekent "speciaal" dat men er naast de curry, mayonaise en uien ook nog pindasaus bij krijgt.
Frietje "ALA"
Benaming die veel in Nederlands Limburg voorkomt (regio Venlo) voor een Frikandel met zuurvlees, bedekt met friet speciaal.
Een friet waterfiets
Een waterfiets of "friet(je) waterfiets" is een vooral Nijmeegse variant op het supertje. Deze populaire snack bestaat uit twee frikandellen, bedekt met friet. Daarbovenop zijn mayonaise (of frietsaus), curry en uitjes gedaan, en bij correcte uitvoering van deze snack zit bovenop
de sauzen nog een klein schepje friet.
Een Catamaran
Een Catamaran bestaat uit een frietje speciaal met daarboven aan de zijkanten twee frikandellen speciaal. Deze Catamaran is vooral bekend in Noord-Brabant.
Friet saté
Friet saté is friet met stokjes saté.
De term wordt ook gebruikt voor een patat met pindasaus.
Patatje stoofvlees
Patatje stoofvlees ook wel genoemd "Frietje Stoof" is, zoals de naam al zegt, friet met stoofvlees/hachee, behalve in Vlaanderen, waar het "friet met stoofvlees" of "friet met stoverij" genoemd wordt, wordt het in Nederland ook in Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en delen van Gelderland geserveerd. Een variant is het Limburgse 'frietje zuurvlees'. Limburgs: Friet Zoervleesj of Friet Zoervleis.
Kapsalon
De Kapsalon is een vrij recente uitvinding, oorspronkelijk uit Rotterdam, bestaand uit een aluminium bakje met patat, kebab of shoarma, en kaas. Dit wordt gegrild, waarna salade en sauzen naar keuze worden toegevoegd (vaak knoflooksaus en sambal).
Een (shoarmaschotel) kapsalon of een friet(je) kapsalon bestaat uit patat bedekt met shoarma, salade en afgetopt met Goudse kaas, even onder de grill gezet zodat de kaas smelt. Vaak wordt kapsalon geserveerd met knoflooksaus en sambal.
Een kapsalon wordt soms ook klaargemaakt met kebab of falafel in plaats van shoarma.
Het gerecht is in 2003 ontstaan toen Nathaniël Gomes, de eigenaar van de Rotterdamse kapsalon Tati, bij de daarnaast gelegen shoarmazaak El Aviva een lunchschotel liet samenstellen met daarin al zijn favoriete ingrediënten.Het gerecht, dat beschouwd wordt als een caloriebom, heeft zich snel verspreid over Nederland en is nu in cafetaria's en shoarmazaken in het gehele land te verkrijgen.
Friet Pita
Friet Pita bestaat uit een bakje friet met shoarma of gyros, groenten en knoflooksaus.
Mitraillette en bazooka
Een mitraillette is een broodje met daarop frieten, één of meerdere sauzen en een snack uit het assortiment van de desbetreffende frituur, meestal een hamburger.
Een mitraillette komt hoofdzakelijk in België voor.
De Franse variant, met stokbrood, heeft regelmatig kebab als bijgerecht.
Een bazooka is gelijkaardig aan een mitraillette, maar de snack in het broodje is een mexicano, geen hamburger.
Tot zo ver de informatie over de diverse soorten friet/patat. voor nog meer info: